Tradycyjne przepisy kuchni Warmii i Mazur

Dzyndzałki
warmińskie

Składniki:

500 g mąki
3 jajka
woda
400 g mielonej wołowiny
150 g tłustego boczku (mielonego)
2 małe cebule
majeranek, sól, pieprz

Wykonanie:

Wołowinę wymieszać z boczkiem, dodać 2 jajka, drobno posiekaną cebulę i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Wyrobić na gładką masę.

Do mąki wbić 1 jajko i dodając stopniowo wody, zagnieść ciasto. Cienko je rozwałkować i szklanką wykroić krążki. Na każdy krążek nałożyć porcję farszu, złożyć krążek na pół i zlepić brzegi.

Dzyndzałki wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 7 minut.

Grzyby
ze śmietaną

Składniki:

300 g świeżych grzybów leśnych
2 białe cebule
szklanka 30% śmietany (gęstej)
natka pietruszki
olej do smażenia
sól, pieprz

Wykonanie:

Grzyby oczyści, umyć i delikatnie obsuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać grzyby, przykryć i dusić na małym ogniu. Gdy zmiękną dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i chwilę poddusić.

Wyłożyć na talerz i posypać natką pietruszki.

Karmuszka

Składniki:

250 g łopatki
125 g fasoli białej (namoczonej)

125 g białej kapusty

1 cebula
1 marchewka

1 pietruszka (korzeń)

¼ selera

2 łyżki przecieru pomidorowego

4 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia)

olej,
liść laurowy i ziele angielskie, sól i pieprz

natka pietruszki do posypania

Wykonanie:

Namoczoną fasolę ugotować do miękkości i pozostawić w wywarze. Marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę obrać i pokroić na krążki, a kapustę w dużą kostkę. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką i obsmażyć na gorącym oleju. Warzywa i mięso włożyć do dużego garnka i dodać przyprawy.
Można dodać tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa, dolewać wrzącej wody, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodać fasolę z wywarem, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Podgotować przez 10 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. 

Plince
z pomoćką

Składniki:

Plince:
1kg ziemniaków
2 cebule
100 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 duża szczypta soli
1 duża szczypta pieprzu

Pomoćka
100 g twarogu
200 g śmietany 18-procentowej
2 cebule
2 ząbki czosnku
250 g wędzonki
pęczek szczypiorku
sól, pieprz

Dodatkowo: olej do smażenia

Wykonanie:

Pomoćka:
Twaróg mieszamy z kwaśną śmietaną, czosnkiem i drobno posiekaną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Plińce:
Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce i odcisnąć wodę. Zalać masę wrzącym mlekiem, dodać jajka i mąkę oraz sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. Usmażyć placki na rozgrzanym tłuszczu aż do zrumienienia. Na suchej patelni podsmażyć wędzonkę.

Na talerzu ułożyć partiami: Placek, wędzonka, placek, wędzonka, polać sosem i posypać szczypiorkiem.

Farszynki
mazurskie

Składniki:

Ciasto:
1 kg ziemniaków gotowanych
300 mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól

Farsz:
150 g mięsa gotowanego wieprzowego
2 jajka ugotowane na twardo
800 g cebuli
100 ml oleju
sól, pieprz

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki zmielić, dodać jajka, sól i mąkę, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
Mięso zmielić z ugotowanymi jajkami, podsmażoną cebulą, pieprzem i wymieszać na jednolitą masę.

Z ciasta przygotować wałek, pokroić na kawałki, które należy rozpłaszczyć na wielkość dłoni. Na środek nałożyć farsz i zawinąć.

Usmażyć na oleju na jasnozłoty kolor.

Skontaktuj się z nami

Fundacja Zamek Szymbark

Fundacja Zamek Szymbark

Szymbark 10a, 14-200 Iława

e-mail: fundacja@fundacjazamekszymbark.pl