Tradycyjne przepisy kuchni Warmii i Mazur
Dzyndzałki
warmińskie
Składniki:
500 g mąki
3 jajka
woda
400 g mielonej wołowiny
150 g tłustego boczku (mielonego)
2 małe cebule
majeranek, sól, pieprz
Wykonanie:
Wołowinę wymieszać z boczkiem, dodać 2 jajka, drobno posiekaną cebulę i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Wyrobić na gładką masę.
Do mąki wbić 1 jajko i dodając stopniowo wody, zagnieść ciasto. Cienko je rozwałkować i szklanką wykroić krążki. Na każdy krążek nałożyć porcję farszu, złożyć krążek na pół i zlepić brzegi.
Dzyndzałki wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 7 minut.
Grzyby
ze śmietaną
Składniki:
300 g świeżych grzybów leśnych
2 białe cebule
szklanka 30% śmietany (gęstej)
natka pietruszki
olej do smażenia
sól, pieprz
Wykonanie:
Grzyby oczyści, umyć i delikatnie obsuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać grzyby, przykryć i dusić na małym ogniu. Gdy zmiękną dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem i chwilę poddusić.
Wyłożyć na talerz i posypać natką pietruszki.
Karmuszka
Składniki:
250 g łopatki
125 g fasoli białej (namoczonej)
125 g białej kapusty
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka (korzeń)
¼ selera
2 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia)
olej,
liść laurowy i ziele angielskie, sól i pieprz
natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Namoczoną fasolę ugotować do miękkości i pozostawić w wywarze. Marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę obrać i pokroić na krążki, a kapustę w dużą kostkę. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką i obsmażyć na gorącym oleju. Warzywa i mięso włożyć do dużego garnka i dodać przyprawy.
Można dodać tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa, dolewać wrzącej wody, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodać fasolę z wywarem, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Podgotować przez 10 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Plince
z pomoćką
Składniki:
Plince:
1kg ziemniaków
2 cebule
100 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 duża szczypta soli
1 duża szczypta pieprzu
Pomoćka
100 g twarogu
200 g śmietany 18-procentowej
2 cebule
2 ząbki czosnku
250 g wędzonki
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
Dodatkowo: olej do smażenia
Wykonanie:
Pomoćka:
Twaróg mieszamy z kwaśną śmietaną, czosnkiem i drobno posiekaną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Plińce:
Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce i odcisnąć wodę. Zalać masę wrzącym mlekiem, dodać jajka i mąkę oraz sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. Usmażyć placki na rozgrzanym tłuszczu aż do zrumienienia. Na suchej patelni podsmażyć wędzonkę.
Na talerzu ułożyć partiami: Placek, wędzonka, placek, wędzonka, polać sosem i posypać szczypiorkiem.
Farszynki
mazurskie
Składniki:
Ciasto:
1 kg ziemniaków gotowanych
300 mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
Farsz:
150 g mięsa gotowanego wieprzowego
2 jajka ugotowane na twardo
800 g cebuli
100 ml oleju
sól, pieprz
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki zmielić, dodać jajka, sól i mąkę, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
Mięso zmielić z ugotowanymi jajkami, podsmażoną cebulą, pieprzem i wymieszać na jednolitą masę.
Z ciasta przygotować wałek, pokroić na kawałki, które należy rozpłaszczyć na wielkość dłoni. Na środek nałożyć farsz i zawinąć.
Usmażyć na oleju na jasnozłoty kolor.